25.1.2022

Kuivan hiuspohjan hoito

Hiuspohjaa kutittaa, kiristää ja sitä tekisi mieli raapia. Usein ajatellaan, että hiuspohjassa on hilsettä, vaikka näin ei monestikaan ole. Hiuspohja onkin kuivunut, ja se saa aikaan nämä epämiellyttävät oireet. Jos iho muuallakin kehossa on kuivuuteen taipuvainen, hiuspohjakin kuivuu herkästi. Talvella kylmä ja kuiva ilma pahentavat asiaa. Ikääntyessä talirauhasten aktiivisuus vähenee, joten hiuspohja ja hiukset ovat luonnostaan kuivempia. Kuiva hiuspohja ärsyyntyy raapimisesta ja voi tulehtua, joten älä raavi, vaan hoida hiuspohjaasi!

pese ja hoida hiuspohjaa.png

Kuivan hiuspohjan pesu - kuinka usein ja millaisella shampoolla

Kuiva hiuspohja ei tarvitse hilseshampoota vaan kosteuttavaa ja hellävaraista shampoota. Se rauhoittaa ärtynyttä hiuspohjaa ja pitää yllä sen kosteustasapainoa. Hiukset on hyvä pestä säännöllisesti, jotta hiuspohjaan ei kerry epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat ongelmien pahenemista. 1-3 kertaa viikossa on useimmille sopiva pesuväli. Pesukertojen määrä on yksilöllistä ja riippuu paljolti hiustenlaittotottumuksista ja työstä tai harrastuksista. Hyvä yleisohje on, että pese hiukset silloin kun ne tuntuvat sitä tarvitsevan. Jos käytät muotoilutuotteita tai työsi puolesta hiukset likaantuvat paljon, on tärkeää pitää hiukset puhtaana, jotta kuiva hiuspohja ei ärsyynny lisää.

Hyväksi todettuja, hellävaraisia shampoita ovat esimerkiksi System 4 Mild shampoo 3Bio + Hydra Balance ShampooKerastase Bain Riche dermo-calm ja Cutrin Vieno Sensitive hajusteeton shampoo

Entä kun hiuspohja on niin kuiva, että jopa kerran viikossa pesu tuntuu turhalta? Tai hiukset eivät varsinaisesti ole likaiset, mutta tuntuvat vain epämiellyttävältä, esim. treenin tai hiihtoreissun jäljiltä? Silloin voit pestä hiuksesi puhdistavalla hoitoaineella. Nämä tuotteet ovat erityisen hellävaraisia ja sisältävät vain hieman peseviä ainesosia, juuri sen verran että saat puhtaan tunteen hiuspohjaan. Niissä on runsaasti kosteuttavia ainesosia ja ne sopivat loistavasti kuivalle ja herkälle hiuspohjalle. Puhdistavia hoitoaineita muutamilla valmistajilla ja niitä on erilaisille hiuslaaduille, verkkokaupastamme näet saatavilla olevat vaihtoehdot. System 4 Oil Cure mask sopii myös tähän tarkoitukseen.

Kosteutta hiuspohjaan naamiolla

Hiuspohjaa kosteuttavat naamiot rauhoittavat, kosteuttavat ja hoitavat hiuspohjaa tehokkaasti. Joissain naamioissa on myös hiuspohjaa hellävaraisesti puhdistavia aineosia, jotka poistavat kuollutta ihosolukkoa ja epäpuhtauksia hiuspohjasta. Naamio levitetään hiuspohjaan (joitain voi käyttää myös hiuksiin) ja annetaan vaikuttaa ohjeen mukaan. Sen jälkeen lisätään hieman vettä ja hierotaan, jotta naamio on helppo huuhdella pois. Käytä naamiota kerran viikossa tai tarpeen mukaan. Jos laitat hoitoaineen saunaan, kiedo kostea pyyhe hiusten ympärille, näin naamio ei kuivu ja saat siitä parhaan hyödyn. Parturi-kampaamossa tehtävään hiuspohjan hoitokäsittelyyn kuuluu ihana hiuspohjan hieronta ja tuotteet valitaan aina juuri sinun hiuspohjasi tarpeisiin sopivaksi. 

Hiuspohjaa rauhoittavia naamioita: Kerastase Specifique Masque hydra-apaisantSystem 4 Oil Cure Mask ja Kevin.Murphy Scalp.SpaTreatment

Kerastase Chronologiste Masque Intense Regenerant on sekä hiuksia että hiuspohjaa tehokkaasti kosteuttava ylellinen hemmotteluhoito.

hiuspohjaa hoitavia tuotteita.png

 Kerastase Bain Riche dermo-calm rauhoittaa kuivaa hiuspohjaa ja Serum Potentialiste pitää yllä hiuspohjan luonnollista tasapainoa. Hajusteeton Vieno Sensitive Cleansing Conditioner pesevä hoitoaine ei latista hentojakaan hiuksia ja on suunniteltu erityisesti herkälle iholle. System4 Moisture Scalp Lotion hoitaa kuivaa ja ärtynyttä hiuspohjaa ja tukee hiuspohjan luonnollista kosteustasapainoa. Soveltuu myös kasvojen ja kaulan alueen iholle esimerkiksi parranajon jälkeen rauhoittamaan ihoärsytystä. Kevin Murphy Scalp.Spa Serum hiuspohjan hoitoseerumi tuo välitöntä apua ärsyyntyneelle hiuspohjalle. 

Hiuspohjan "kosteusvoide"

Kuivaa hiuspohjaa kosteuttava hoitoneste tai -voide auttaa rauhoittamaan hiuspohjan kutinaa ja helpottaa kiristävää tunnetta. Niitä voi käyttää päivittäin myös pesujen välissä. Säännöllisesti käytettynä ne tukevat hiuspohjan luonnollista mikrobitasapainoa. Levitä hoitotuote jakauksittain hiuspohjaan ja hiero kevein liikkein, jotta se imeytyy hyvin. Samalla vilkastutat hiuspohjan verenkiertoa, joka auttaa ravinteiden kulkeutumista hiuspohjassa ja aktivoit talirauhasia toimimaan. Hoitotuotetta voidaan käyttää koko hiuspohjan alueelle tai kohdistetusti alueille, jotka kaipaavat erityisesti kosteutusta ja hoitoa.

Erittäin suosittuja tuotteita ovat kotimaiset System4 Moisture Scalp Lotion ja  BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment. Molemmat ovat voidemaisia, hyvin imeytyviä ja sopivat päivittäiseen käyttöön. Kerastase tarjoaa kuivalle hiuspohjalle tehokkaita, kuuriluontoisesti käytettäviä seerumeita. Kerastase Specifique herkän hiuspohjan hoitokuuri sopii hyvin kausittaiseen hiuspohjan kuivuuteen tai rauhoittamaan hiuspohjaa hiusten värjäyksen jälkeen. 

Terveestä hiuspohjasta kasvaa terveemmät hiukset

Terve, hyväkuntoinen hiuspohja tuottaa parempilaatuista hiusta. Hius ei ole niin kuiva ja se säilyttää kimmoisuutensa ja joustavuutensa paremmin, kun se on alusta asti saanut paremmin ravinteita ja kosteutta. Hiuspohjan hiki- ja talirauhaset ylläpitävät myös hiusten kuntoa, joten hoitamalla hiuspohjaa hoidat myös hiuksiasi. Tee siis hiuspohjan hoidosta säännöllinen rutiini ja hemmottele itseäsi hiuspohjaa hellivillä hoidoilla.