19.1.2020

5 askelta shampoon valintaan

Liikaa vaihtoehtoja?

Miten valitset oikean shampoon, kun vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon?  Hiustenhoitotuotteiden valikoima on laaja ja valinnanvaraa löytyy. Meilläkin on myymälässä kymmeniä vaihtoehtoja, ja verkkokaupassa vielä lisää. Miten sieltä osaisi poimia itselle juuri sen oikean shampoon?

Shampoon tehtävä

Shampoon ensisijainen tehtävä on puhdistaa hiuspohja ja hiukset. Tämän lisäksi shampoihin on lisätty raaka-aineita, joilla on eri tehtäviä: osa hoitaa hiuspohjaa, jotkut kosteuttavat hiuksia, toiset antavat tuuheutta jne. Lisäksi on muita ominaisuuksia kuten tuoksu ja koostumus. Kaikilla näillä on oma osansa valinnan tekemisessä, joten lähdetäänpä liikkeelle.

1. Onko hiuspohjassasi jokin ongelma?

Shampoo valitaan aina ensisijaisesti hiuspohjan tarpeiden mukaan. Eli jos hiuspohja on nyt ärtynyt, hilseilevä, kuiva tai rasvoittunut, unohda kaikki rakennepaikkaavat, silottavat tms. shampoot ja ota shampoo, joka hoitaa kyseistä hiuspohjan ongelmaa. Hoitoaineilla voit sitten tuoda hiuksiin lisää hoitotehoa. Osa hiuspohjan hoitoon tarkoitetuista shampoista on tarkoitettu kuuriluontoiseen käyttöön, ja shampoo valitaan aina senhetkisen tilanteen mukaan.

 

2. Oletko herkistynyt joillekin ainesosille?

Hajusteet, jotkin kasveista peräisin olevat ainesosat ja säilöntäaineet ovat yleisimmät herkistymistä aiheuttavat aineet. Kun hajusteet aiheuttavat ongelmia jollekin perheestä, on suositeltavaa, että kaikki perheenjäsenet käyttäisivät hajusteettomia tuotteita. Allergia ja astmaliiton myöntämä tunnus tuotteessa voi helpottaa valintaa. Tulee kuitenkin huomata, että kyseinen merkki ostetaan tietyin kriteerein, joten moni muukin tuote on hyvä, vaikka niissä ei kyseistä merkkiä ole. Nykyään allergisille suunnattuja tuotteita on saatavana kiitettävästi, joten valinnanvaraa löytyy tästäkin tuoteryhmästä.

 

3. Hiusten tarpeet

Jos hiuspohja on ok ja muuta rajoittavaa tekijää ei ole, voit valita shampoon hiusten mukaan. Onko niissä jokin ongelma: väri ei pysy, hiukset ovat hankalat käsitellä, pörrööntyvät tai katkeilevat? Likaantuvatko hiukset töissä tai urheiletko paljon ja joudut pesemään hiuksia ehkä liiankin usein? Aina mennään ongelma edellä, eli etsitään ratkaisu siihen.

 

4. Hiuksiin tehdyt käsittelyt 

Jotkin hiusvärit vaativat ylläpitoa kotona, esimerkiksi viileät tai pastelliset vaalean sävyt. Voimakkaan punaisille väreille suositellaan väriä ylläpitävää shampoota. Permanentattu tai luonnonkihara hius tarvitsee hoitavampia tuotteita kuin suora hius. Voimakkaasti käsitelty hius on rakennevaurioitunut, ja tarvitsee erityisesti rakennetta korjaavaa, hellävaraista shampoota. Myös se miten ja millä muotoilet hiuksiasi, voi vaikuttaa shampoon valintaan.

 

5. Ei mitään ongelmaa

Ei ongelmia hiuspohjassa eikä hiuksissa? Nyt saa sitten toivoa! Tuuheutta, kiiltoa, sileyttä, pehmeyttä tai rakennetta. Tai korostaisitko vaaleiden tai harmaiden hiusten sävyä? Sinulla voi olla vaikka eri shampoo niille päiville kun suoristat hiuksiasi, ja toinen shampoo silloin kun haluat oikein kuohkean kiharapilven.

Apua, en osaa vieläkään valita!

Vaihtoehtoja jää vielä tämänkin jälkeen. Useimmilla tuotesarjoilla on jokin erottava tekijä, joka voi olla sinulle juuri se ratkaiseva juttu. Kotimaisuus, tuoksumaailma, kaunis pakkaus, ylellinen koostumus, pitkälle viety tuotekehitys, hinta-laatusuhde, tuotemerkin ekologiset tai eettiset arvot. Tai joskus on vain kiva kokeilla jotain uutta.

Opastamme ja neuvomme valinnassa mielellämme ja saatamme kysyä joitain edellä mainittuja asioita sinulta. Parturi-Kampaamomme myymälästä löydät useiden eri valmistajien shampoita. Jos haluat tutustua tuotteisiin rauhassa kotonasi, voit shoppailla verkkokaupassamme. Siellä shampoot on ryhmitelty eri tuoteryhmiin auttamaan valinnassa ja löydät useampia vaihtoehtoja kuin myymälästä. Tervetuloa shampoo-ostoksille!